2014 granskade Faktum psykiatrin. Nedan listar vi de artiklar som ingår i artikelserien Psykbryt. Här på webben kan du ta del av smakprov. 

DRAMATISK ÖKNING AV SJÄLVMORD INNE PÅ AVDELNINGAR I GÖTEBORG

Klara dog bara 30 år gammal, trots att vården skulle skydda henne från sig själv. Och hon är inte ensam. Tio personer har tagit livet av sig inne på psykiatriska avdelningar i Göteborg på mindre än två år.

 

DÖDLIG PUBLICITET

Faktum kan avslöja att vården i Västra Götaland beskriver döda och skadade patienter som “dålig publicitet”. Det handlar bland annat om nära en tiondel av alla negativa händelser som rapporterats av psykiatrin i Göteborg. “Det är något man skäms för helt enkelt”, säger Marie Wennergren, vårdenhetschef psykosvården Sahlgrenska.

 

VEM VAKTAR VÅRDAREN?

Anställda som skrattar åt en överviktigs krampanfall. Skötare som utsätter bältade kvinnor för sexuella övergrepp. Detta är några av de missförhållanden som rapporterats inom Göteborgs och Malmös psykiatri. Faktums granskning visar att kontrollen av olämplig personal brister – och det är patienterna som får betala priset.

 

SMAKPROV: LARMKAOS PÅ PSYKET 

En tvångsinlagd kvinna försökte larma när hon blev våldtagen, men ingen hjälp kom. Nu tio månader senare visar Faktums granskning att Malmö psykiatri fortfarande inte har koll på sina larm.

DÖDEN PÅ PSYKET 

Rakblad. Korkskruv. Glasskärva. Skruvmejsel. Det är några av de verktyg som den senaste tiden skurit genom huden på människor som inte längre vill leva. Men det hände inte i deras ensamhet, utan på två av Sveriges största sjukhus. Faktum tar dig till en värld där människor larmar utan hjälp – och dör utan tillsyn.

DEN OSYNLIGA PATIENTEN  

Osynliga, bortglömda, försvunna. Det är bilden av psykiatrin som många patienter, anhöriga och anställda vittnar om. Det handlar om brister som kostar liv. – Jag vill inte tillbaka till psyket. De skulle inte ens märka om jag hänger död på toaletten förrän städerskorna kommer på morgonen, säger Eva som just nu är på permission från slutenvården.

PILLER I STÄLLET FÖR VÅRD 

Ett piller i din hand. En läkartid om tre månader. Och en snara runt din hals. Faktum granskar i en serie artiklar psykiatrin i Skåne och Västra Götaland – där vi hittat över 8 000 missförhållanden och där det skrivs ut mest psykofarmaka i landet. Mår vi verkligen sämre än övriga Sverige? Eller är det vården som inte är riktigt klok?

INGEN KONTAKT-PUNKTEN – publicerat 28 januari 2014 Tanken var högre tillgänglighet och kortare svarstider. Resultatet blev 882 avvikelser, självmordsförsök och att en cancerpatients remiss “försvann”. Faktum har granskat Sahlgrenskas callcenter Kontaktpunkten.

 

SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN Vi har utgått från de över 8 000 rapporterade incidenter som vårdpersonal inom psykiatrin i Göteborg och Malmö har dokumenterat de senaste tre åren. I Malmö hade vi begränsad tillgång till diariet, så där fick vi utgå från de rubriker handlingarna har – som ofta var fåordiga. Totalt har vi begärt ut och gått igenom över 600 incidenter. Alla intervjuer med ansvariga är bandade. Alla inblandade har fått se sina citat innan publicering och faktadelarna har lästs igenom av såväl berörda sjukhus som experter inom psykiatri. Genom kontakter, sociala medier och andra forum har vi kommit i kontakt med patienter, anhöriga och anställda. Många anställda har valt att vara anonyma, de menar att de kan förlora sina jobb eller på andra sätt råka illa ut om de talar öppet om de missförhållanden som Faktums granskning visar på.

Share