FAKTUM | 2014/03/26 Reportage

Simon Eisner prisas på Svenskt Näringslivs entreprenörsgala.Simon Eisner har beskrivits som lyxliraren i finansbranschen som valde att bli en modern Robin Hood. Under snart tio års tid har han jobbat med att ta vara på samhällets matöverskott och ge till fattiga. Han har bjudits in till kungens bord och fått pris av Svenskt Näringsliv. Men Faktums stora granskning visar att den sociala entrepenörens framgångssaga luktar skämt – och det gäller inte bara maten.

Applåderna är öronbedövande. Simon Eisner står på bankettsalens stora scen på Hotell Park Aveny. Framför honom sitter hundratals människor bänkade vid långbord med vita dukar och levande ljus.

Det luktar glögg, risgrynsgröt och julskinka. Vi befinner oss på Svenskt Näringslivs årliga jullunch. I bakgrunden spelas The winner takes it all med Abba. Simon Eisner har just fått ta emot priset som ”Den mest företagsamma människan i Västra Götaland 2013”.

På scenen pratar han om vägen till framgång: ”Det gäller att tänka utanför boxen”, säger han till de uppenbart imponerade företagarna i publiken.

Simon Eisners affärsidé har beskrivits som unik och smått genial. Han tar betalt för att hämta livsmedelsbutikernas överskott och kör sedan ut maten till hemlösa, papperslösa och andra utsatta grupper. Det är en idé få vågat ifrågasätta.

Mat, som annars skulle slängas, tas tillvara, miljön vinner och fattiga slipper gå hungriga.
Faktum har i flera år tagit emot mat från Simon Eisners företag Allwin AB. Mat som hämtas hos olika 7-Elevenbutiker. Färdiga smörgåsar, sallader, bullar och bröd. Men i slutet av januari bestämde vi oss för att säga upp avtalet. Vi kunde inte garantera att maten var säker att äta.

Efter prisbanketten är Simon Eisner märkbart tagen. Nästan svimfärdig, beskriver han det som. Ett pris från Svenskt Näringsliv är ett stort erkännande. Trots att han kommer från en familj med en lång företagshistoria, är uppvuxen på Särö och har gått på Lundsberg, har vägen han valt de senaste tio åren inte varit den klassiska för en kille med hans bakgrund.

Men vinden har vänt. Under året har Simon Eisner utsetts till Årets entreprenör av återvinningsindustrin, varit på kungliga slottets Sverigemiddag och bjudits in att prata om matsvinn inför OECD. Före resan citeras han i en artikel på en regeringsfinasierad hemsida, matlandet.se:

”Jag har kommersialiserat välgörenheten. Och nu kan mitt arbete faktiskt komma att påverka en miljard människor. Det känns rätt stort att en liten göteborgare ska åka ner och förklara något för OECD i Paris.”

Det har skrivits spaltmeter med positiva artiklar om Simon Eisner. Han är omskriven i DN, GP, Veckans Affärer och Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör. Sveriges Radio har gjort inslag och till och med hårdkokta Uppdrag granskning följde Allwins chaufför i inslaget 48-timmar.

2012_12_05_1

”Premium food”
Det är en gråmulen oktoberdag någon månad innan jullunchen och den fina utmärkelsen. Simon Eisner sitter bekvämt bakåtlutad i en djup fåtölj i Posthotellets lyxiga lobby i centrala Göteborg.

– Hur jag har löst det här med livsmedelslagstiftningen? Det kan jag inte berätta, det är ”the one million dollar question”. Alla frågar det, men vill någon veta kan jag skicka en faktura på ett par miljoner spänn. Den kunskapen är inte gratis. Jag kan säga så här, vi har löst det.

Simons idé är att tillvarata bra mat innan den har passerat bäst-före-datum eller sista förbrukningsdag. Så står det i alla fall på hans hemsida och i alla andra sammanhang han citeras.

Om maten som Faktum får från 7-Eleven säger Simon Eisner:
– Mackorna ni får är gjorda samma dag. Det här är ingen B-mat om folk tror det. Det märker jag när det skrivs om det i tidningarna att folk tror att det är ratad mat, men det här är ”premium food”. De här mackorna hade de lika gärna kunnat sälja.

Vad är i så fall grejen med ”the one million dollar question”, om maten lika gärna hade kunnat säljas i butik? Vi ringer runt till Livsmedelsverket och miljöförvaltningen och förväntar oss snåriga lagar och mängder av tillstånd.

Men det är egentligen inga problem alls att skänka bort överskott. Inte ens om maten har passerat bäst-före-datum. Det enda Eisner har behövt göra är att registrera sin kylbil hos miljöförvaltningen, ansökan kostade honom 900 kronor.

Det finns dock två regler han måste följa: Inte bryta kylkedjan under transporten och låta bli att distribuera mat som passerat sista förbrukningsdag.

Och det finns en viktig skillnad här: Bäst-före-datum sätts på alla torrvaror, konserver och annat som inte riskerar att bli hälsofarligt efter att datumet har passerat. Sista förbrukningsdag sätts normalt på kött, fisk och andra mer känsliga produkter. Mat som har passerat sista förbrukningsdag får vare sig säljas eller skänkas bort.

Några veckor efter jul kommer Faktumförsäljaren Mischa in på Faktums lokaler på Stampgatan. Han är hungrig och tar en sallad i kylen, det hade varit hektiskt inne på Faktum den morgonen och maten från Allwin hade gått direkt in i kylskåpet utan att någon hade hunnit kolla.

Ett av många exempel på mat Faktum fått av Allwin. Mackan var olaglig att ge bort från 3 dec, den kom till Faktum för att ges till hemlösa den 9 dec.

– Jag skulle just äta en sallad med lax och bulgur, så såg jag något grönt i bulguren och tänkte att det var grönmögelost. Jag tittade på innehållsförteckningen och när jag såg att det inte var någon ost i salladen fattade jag att det var mögel och det luktade verkligen mögel om salladen.

Salladens sista förbrukningsdag hade passerat dagen innan, men så snabb mögelutveckling tyder på att salladen inte har förvarats kallt. Kylkedjan, som enligt livsmedelslagarna ska upprätthållas, måste ha brutits. Mischa berättar att han har blivit sjuk flera gånger med både kräkningar och diarréer efter att ha ätit sallader och smörgåsar från Allwin.